Spring rolls

pondělí 17. květen 2010 16:17

Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst.  (indiáni kmene Cree)

S předchozím citátem naprosto souhlasím. Podle mě vaření je velice těžké umění. Není jenom důležité, jak jídlo voní, ale je také velice důležité, jak vypadá. Nejsem gurmán, ale i přesto jím očima. Vždy si vybírám to co na pohled vypadá čerstvě, barevně a jako s láskou na první pohled i tady musí na poprvé zajiskřit. Při pohledu, cítění a ochutnání nám musejí v ústech zbíhat sliny a když zavřeme oči, tak hra chuti nám musí vyvolat dojem jako bychom se dívali na ohňostroj...

e.bmpProto jsem se rozhodl, že vám s pomocí maminky naučíme dělat Jarní závitky. Zdravé jídlo, které je lehké na přípravu a při jeho přípravě se pobaví celá rodina. :D A pokud v mém receptu budete hledat množství surovin, tak vás musím zklamat ale žádné nenajdete. Vše dělejte s citem a podle toho, jak velký máte hlad.. :D

Předem se však musím omluvit za svou volbu slov.. :D nikdy jsem totiž nepsal recept a mnoho kuchyňských nástrojů neumím ani pojmenovat.. :D Ale můžu vám slíbit, že pokud příště budu ještě psát nějaký recept, tak se budu snažit vylepšit své znalosti v kuchyňském umění.. :D

Ingredience:

Na závitky: Mleté maso (nejlépe smíchané vepřové a hovězí), skleněné nudle, jidášovo ucho (houba), jeden žloutek, jarní cibulka a čerstvý koliandr, česnek, pepř, sůl, glutamát, rýžový papír

Na salát s zálivkou: Kedluben, mrkev, česnek, zázvor, sojová omáčka (světlá), čerstvá chilly paprička, voda

Postup: Skleněné nudle a jidášovo ucho, vše v menším množství, dáme do teplé vody až nudle změknou a houby dostanou zpět svůj přirozený tvar. Nudle nakrájíme na kratší vlásky, jako do polévky, a přidáme k masu. Houby omyjeme a zbavíme se jejich jako-by kořínku (hrbolek, jistě to snadno najdete.. :D) Ty pak dále nakrájíme na nudličky přibližně stejné délky jako skleněné nudle a také přidáme k masu. Dále přidáme jeden žloutek, aby směs lépe držela pohromadě, pak na jemno nakrájenou jarní cibulku a koliandr, dále česnek (když ho doslovně rozdrtíme, tak dostane výraznější chuť :D) Přidáme pepř a sůl dále malinko glutamátu ( ten je velice populární v asijské kuchyni pro zvýraznění chuti, stačí opravdu jen malé množství), nebo místo soli a glutamátu přidejte GLUTASOL, který najdete běžně v obchodě. Je to směs soli a glutamátu. Směs pořádně promícháme..

Pák vezmeme rýžový papír. Dáme na podložku a rozetřeme vlažnou vodou až papír změkne. Dáme ně něj směs masa od kraje tak jeden centimetr a ze směsi vytvoříme oválný tvar. Stočíme papír se směsí do půlky papíru, přeložíme okraje po boku směrem dovnitř a stočíme závitek do konce.

Ten smažíme na oleji při nízkém plameni, aby se usmažila i směs vevnitř. Smažíme na mírném ohni dozlatova.

Tip Autora: Pokud chcete aby jste měli křupavé závitky, tak místo vlažné vody používejte na rozetření rýžového papíru PIVO a při smažení, nečekejte až se vám olej rozpálí dejte závitky hned do studeného oleje. Závitek obalte po celém jeho ploše olejem. Sice do studeného oleje můžete dát závitky jen jednou, ale ty první kousky budou opravdu křupavé.. :D Ten zbytek ale jistě nebudou s křupavostí pozadu. :D A pokud máte radí mořské plody, tak není od věci přidat k masu také i namleté krevety... :D

Nyní postup na salát a zálivku v jednom.. :D

Nakrájíme na tenké plátky plátky kedluben a mrkev. Čím tenčí, tím lepší. :D dáme do misky a posypeme solí (malé množství solí, aby jste pak neměly slaný salát.. :D). Necháme chvilku stát tím docílíte, aby jste měli křupavý salát. Poté vymačkejte ze zeleniny vodu. Poté zase rozdrtíte česnek a zázvor, dáte do misky a přidáte k němu jedno kávovou lžíci cukru a glutamátu, pak pokapete půlkou citronu a přidáte malá množství vody ( tak dvě třetiny šálku na kafe což je tak 170 ml) pořádně zamícháte a prodáte sojovou omáčku. Nezapomeňte, že to je zálivka v salátu a zelenina má být celá ponořená pod zálivkou... :D Přidáte jednu chilly papričku pro zvýraznění chuti a hlavně, aby pro barevnost.. :D Jíst se má i očima.

Dále jako přílohu k závitku můžete používat nudle samozřejmě rýžové.. :D které najdete třeba v našem krámku ve Vodňanech.. :D

Co dodat na závěr? Snad jen hodně štěstí pokud se rozhodnete zkusit můj recept a

bon appetite, bon eetlus, chuc ngon mieng, buon appetit, smakelijk eten...... no prostě dobrou chuť

Son Tran Thai

Son Tran Thai

Son Tran Thai

O neobyčejných věcech, v mém úplně obyčejným světě. Aneb jak poznávám svět kolem sebe.

Jsem dvacetiletý kluk z Vietnamu. Žijí v Čechách již nějaký ten pátek. Česky jsem se moc dobře nenaučil a vietnamsky zapomínám. :) Můj pohled na svět je zcela optimistický, a proto moje texty berte s rezervou. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale nezapomeňte jde pouze o můj názor, ale určitě budu rád, když mi občas připomenete, že jsem stále ještě moc mladý na to abych změnil celý svět. Velký dík patří Vám všem, kteří si uděláte čas na mé občasné výlevy slov...

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky